Rob Rück

Lichtspecialist / lichtontwerper

Met bijna 20 jaar ervaring op het gebied van verlichting mag je spreken over een echte specialist. Na
de complete “Grote Lichtcursus” van Philips Licht te hebben doorlopen ben ik ook afgestudeerd HBO-er
op het gebied van “Lichtontwerp” van de Light Design Academy. Deze opleidingen zijn de basis om een zo goed en mooi
mogelijk lichtontwerp voor u te maken.

Rob Rück

Introductie

Nederland stapt steeds sneller over op ledverlichting en ook de vraag naar nieuwe technologieën als smart lighting en human centric lighting groeit enorm. Een grote uitdaging bij het voldoen aan deze vraag is o.a. het kennisniveau. Daarom is het van belang om in deze periode als lichtman of -vrouw voorop te lopen met kennis van deze technieken. Dat is de reden waarom ik nog vele cursussen en Webinars volg. Waaronder Webinars van Prof. W. van Bommel. Ook heb ik mij aangesloten bij de NSVV en TVVL. De NSVV is de belangrijkste autoriteit op het gebied van verlichting en de TVVL is voor mij DE schakel tussen specialisten en de installateurs en alle wat met de bouwnijverheid te maken heeft.

Bijblijven in deze tijd een must. Snel reageren op veranderingen en vragen van de markt oppakken door te luisteren. Het antwoord hierop is eenvoudig; Neem actief deel in deze veranderings processen…………

Dialux EVO 9

Vanaf 2017 diverse opleidingen gevolgd waaronder de Dialux EVO Dag cursussen bij “Light Design Academy” uit Blokzijl en Amersfoort. Hier de drie op een volgende Basis, gevorderd en Expert niveaus behaald. Ook de EVO Outdoor cursus opgepakt.

Revit 2020

De verandering in de markt is merkbaar door de vraag naar ontwerpers die met de huidige softwarepakket willen en kunnen omgaan. Revit is zo’n pakket. In combinatie met het BIM-proces onontbeerlijk. In 2019 bij CadCollege Nijmegen. De complete serie Revit opleidingen gevolgd om mee te kunnen met de vraag vanuit de markt. Lichtplannen dus nu rechtstreeks in Revit

BIM is een gigantische bron van informatie

Ergens in het proces om van een programma van eisen tot een opgeleverd bouwobject te komen, wordt de computer ingeschakeld. Wanneer dat gebeurt, is afhankelijk van de gebruiker. Een van de bekendste Nederlandse architecten gebruikt geen pc. Hij communiceert met zijn opdrachtgever, en maakt schetsen en studies. Wanneer de ideeën van deze architect concreter worden, zet zijn bureau deze om in gegevens die met BIM-gereedschap in de computer worden gezet. De schetsen en ontwerpstudies van de architect krijgen vorm in een digitaal model. Op het scherm ziet dat eruit als een 3D-piepschuimmodel. Aan dit digitale model is dan al een schat aan informatie gekoppeld. De gegevens over bijvoorbeeld volumeneisen oppervlakten kunnen in dit stadium al worden geanalyseerd en getoetst aan het programma van eisen en het budget. Ook bevat het digitale model informatie over bezonning en de CO₂-huishouding. Op basis daarvan is al wat te zeggen over de energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en te verlichten. Of over de elementen die moeten worden toegepast om CO₂-neutraal te bouwen. Aan de hand van dit digitale model is het bovendien mogelijk om de exploitatie van het uiteindelijke gebouw te simuleren. BIM heeft dus alles te maken met duurzaamheid, controle en resultaten!

Wat zeggen relaties over mijn lichtontwerpen en oplossingen;

Dansschool Wallz

“Wonderbaarlijk hoe je met een ogenschijnlijk simpel lichtconcept de dansvloer om tovert tot
een danszaal. Van rondlopen met hoofdpijn in een sfeerloze ruimte naar hoofdpijn vrij met plezier in deze danszaal
weer les geven. Thnx”

Agnes Blauuw

Danslerares bij Wallz, Nijkerk

Eetcafé “De Dikke”, Leusden

“Ik kom terug op mijn kritiek dat LED-verlichting geen goed idee was om toe te passen in ons gezellige eetcafé. Na een goede uitleg en een demo besloten om de LED-verlichting een kans te geven.

Het is super geworden…..

Absoluut geen spijt dat wij zijn omgepraat. Het café heeft nog steeds de warme uitstraling. En dat mede door de LED-verlichting.”

Jolanda Wijnen

Eigenaresse Eetcafé "De Dikke", Leusden